BELÉPÉS  
KAPCSOLATFELVÉTEL
 
MOBILAPP  
KIPRÓBÁLOM DÍJMENTESEN

A pedagógusok szabadságának kiadási szabályai



A pedagógusok szabadságának kiadása számos probléma forrása. Az alábbiakban a törvényi szabályozást tekintjük át.

Gyakori probléma

Egy pedagógus kérdése: évek óta motoszkál bennem a pedagógusok szabadságával kapcsolatban az alábbi probléma. Hogy lehet az, hogy ahányszor a szabadságomat firtatom az iskolában, azt a választ kapom, hogy a jogszabály szerint előírt szabadság (ha nincs pótszabadságom vagy anyanapom) még arra sem elég, hogy az iskolai szüneteket fedezze. Állítólag, ha az éves, rendes szabadságra járó napokból levonják a nyári, az őszi, a téli és a tavaszi szünetet, akkor bizony mínuszba kerülünk! Ezért az iskola valahogy „kiügyeskedi”, hogy legalább az iskolai szünetek idejét lefedje. Ennek az a következménye, hogy akinek nincs gyermeke, az egy árva napot sem tud kivenni a saját döntése szerint – például júliusban vagy augusztus végén, amikor már/még nem tanítunk, de még/már kötelező bejárni. Sőt, akinek van egy vagy két gyermek után járó pótszabadsága, azt a néhány plusz napot is természetesen „elviszik” az iskolai szünetek. Ez nekem nagyon bizarrul hangzik, és igen megalázó, hogy ha például augusztus végén – amikor nincs tanítás, és otthon vannak a gyerekeim, de már be kell járni az iskolába – a családdal elmennénk néhány napra nyaralni, akkor szívességből valahogy „megoldja” az iskola vezetése, hogy kapjak két–három napot. Kérem, szíveskedjék segíteni a szabadságkiadás rendjéről szóló tájékoztatással!

A szabadság kiszámítása

A pedagógusok éves szabadsága – a pedagógus-pótszabadsággal együtt – 46 nap, amelyben nincs benne a gyermekek után járó pótszabadság. A 46 nap szabadságot a munkáltató köteles kiadni, ettől többet azonban jogszerűen nem adhat ki, mert ennyi a pedagógusok szabadsága, és nem több.

A tavaszi, őszi és téli szünet munkanapjainak száma tehát 2020-ban összesen 17 nap. Legföljebb egy–két nap eltéréssel ugyanerre az eredményre jutnánk, ha bármelyik tanév szüneteinek hosszát számolnánk ki. Mivel azonban a szabadság kiadása a naptári évhez igazodik, számolásunkat is a naptári évhez igazítva végezzük tovább. Tehát 2020-ban a téli, tavaszi és őszi szünetek összesen 17 munkanapot érintenek. Ha a nyári szabadságot a munkáltató – például – július 1-jétől augusztus 21. (pénteki) napjával bezárólag kívánja kiadni, akkor a nyári szünet ilyen kiadása 36 munkanapot igényel. Számításunkkal azt kaptuk, hogy ha a munkáltató a tavaszi, nyári, őszi és téli szünetek munkanapjait mind szabadság formájában kívánná kiadni, akkor ez 2020-ban összesen 17+36, azaz 53 napot igényelnének, ami a pedagógusok 46 napos szabadságát hét nappal haladja meg. Bizonyosan állíthatjuk tehát, hogy a pedagógusok 46 napos szabadsága egyetlen naptári évben sem elegendő ahhoz, hogy a munkáltató szabadságnapként biztosíthassa a téli, tavaszi és őszi szünetek munkanapjait, valamint július 1-jétől az új kenyér ünnepéig nyári szabadságot biztosítson a pedagógusok számára.

Úgy is számolhatunk, hogy a munkáltatónak az előző bekezdésben említett időintervallumok valamelyikéből még hét napra munkanapot kell elrendelnie a pedagógusok számára. Az eddigi okfejtés csupán azt mutatta be, hogy a munkáltató részéről szükségszerű, hogy
– vagy a pedagógusok nyári szabadságát kell megrövidítenie,
– vagy az őszi, téli, tavaszi szünetek néhány napjára munkavégzést kell elrendelnie a pedagógusok számára.

A szabadságolási terv

Az intézményvezető részéről tehát a szabadság kiadását – amint az előzőekben erről meggyőződhettünk – gondos tervezőmunkának kell megelőznie, amelyhez alapvető a szóban forgó tanév rendjének ismerete. A szabadságolás tervezését az úgynevezett szabadságolási tervben szokás elkészíteni, amelynek kiadási ideje – értelemszerűen – a naptári év első napjaira esik. Jogszabály azonban nem rendeli el szabadságolási terv kötelező készítését, de a racionális szervezés és pedagógusaink szabadidejének tervezhetősége feltétlenül szükségessé teszi azt. Az alábbiakban példát mutatunk be a 2021. évi szabadságolási terv elkészítésére. Ha 2021 elején fogjuk megtervezni a 2021. évi szabadságok kiadását, akkor a szünetek tervezésekor a szünetek által érintett munkanapokkal kapcsolatban az alábbiakat fogjuk tapasztalni.

Tehát 2021-ben a fenti kimutatás szerint 51 munkanapot venne igénybe a szabadságok fenti – a pedagógusok szempontjából racionálisnak tűnő – kiadása, de csak 46 nap áll rendelkezésre. Ezért döntenünk kell arról, hogy az őszi, téli, tavaszi szünet napjai közül öt napra munkavégzést rendelünk el, vagy meghagyjuk ezeket a szüneteket (hiszen valóban ráfér a pedagógusokra a pihenés), azonban a fentiekhez képest öt munkanappal lerövidítjük a nyári szünetet. Az előbbi változatot követve mutatjuk be az így elkészített 2021. évi szabadságolási tervet, mert a 326/2013. (VIII. 30.) kormányrendelet 30. § (4) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a pedagógusok szabadságát elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a július 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban kell kiadni. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a 2021/2022-es tanév rendjét természetesen még nem ismerhetjük, de feltételezzük, hogy a tanév szervezése az eddigi elvek alapján fog működni. Ennek figyelembe vételével úgy számítottunk, hogy az utolsó tanítási nap 2021. december 21-ére kitolódik majd, mert a téli szünet így is nyolc munkanapot fog igénybe venni.

A cikk teljes egészében elolvasható (Szabadságolási mintatervvel!) az Óvodai Vezetési és Nevelési Módszertani Tanácsadó szeptemberi számában.

2020-09-03
 
Írta: Petróczi Gábor
 
Rovat: jogszabályfigyelő

Szeretnék ilyen híreket kapni >>

TECHNIKAI SEGÍTSÉG
SZAKMAI SEGÍTSÉG
óvoda | óvodás gyermek | óvodai élet | óvodapedagógusok honlapja | óvodapedagógus alkalmassági vizsga | óvodapedagógus munkaköri leírása | óvodapedagógus portfólió | óvodapedagógus ponthatár | óvodai információk | óvodai cikkek | óvodai folyóirat | óvodai magazin| óvodai adminisztráció | letölthető anyagok | óvodai dokumentumok | óvodai portál | óvodai iratminták | óvodai módszertár | óvodavezető portál | óvónők szakmai weboldala

A pedagógusok szabadságának kiadási szabályai

Technikai Segítség
Név:
E-mail:
Telefon:
Üzenet:
 
  Üzenet elküldése  
Szakmai Segítség
Név:
E-mail:
Telefon:
Üzenet:
 
  Üzenet elküldése  
Hírlevélre feliratkozás
Név:
Intézménynév:
E-mail:
Beosztás:
Telefon:
 
  OK  
Belépés
E-mail:
Jelszó:
 
  Belépés